Een eerste racket

Als je net begint met badmintonnen, moet je je nog niet al te veel druk maken over kleine details. Dit zul je ontdekken vanaf je een eigen speelstijl ontwikkelt. Algemeen genomen moet je vooral letten op het gewicht en prijs.

Gewicht

In de winkel kan je gewoonlijk twee types rackets kopen. De goedkoopste rackets koop je gewoonlijk in een set, samen met 1 of meer shuttles. Deze rackets zijn meestal bedoeld om recreatief te spelen in de tuin of op het strand. Ze worden dan ook uit goedkoper materiaal gemaakt, en zijn vooral zwaar. Gewoonlijk worden ze gemaakt uit twee stukken die verbonden worden met een T-stuk waaraan je ze kan herkennen.

Het tweede type zijn de rackets die je apart koopt, en deze zijn meestal vervaardigd uit een enkel stuk (zie foto's). Deze zijn ook gewoonlijk veel lichter! Wij raden aan van voor het tweede type racket te kiezen. Een lichtere racket is ten eerste veel wendbaarder, en wordt daarom op nagenoeg alle niveau's geapprecieerd. Maar voor de beginnende en zelfs iets gevorderde speler kan een zwaardere racket leiden tot overbelasting van de voorarmspieren. Als deze zware belasting blijft duren, dan zal dit vaak leiden tot een tennisarm.

Prijs

Voor de prijs hoef je in elk geval zeker niet de duurste te nemen. Onthoud dat de prijs exponentiëel stijgt met de kwaliteit. Dus hoe duurder je gaat, hoe minder groot het verschil. We onderscheiden ruw genomen de volgende prijscategorieën.

  • ≤ 10€: Rackets bedoeld voor recreatief gebruik in de tuin. Deze worden vaak uit zwaardere materialen gemaakt.
  • 10€ - 35€: De rackets uit deze categorie zijn meestal uit een enkel stuk met een gewicht gewoonlijk rond de 90 gram. Ze zijn geschikt voor de recreant die recreatief wil badmintonnen.
  • 35€ - 60€: Deze rackets zijn gewoonlijk tussen de 80g - 90g en zijn geschikt voor recreanten en beginnende competitiespelers.
  • > 60€: Deze rackets verschillen meestal niet zo veel meer in gewicht, maar vooral in stijfheid, balans en maximale spanning (bij het besnaren). Deze zijn eerder bedoeld voor competitieve spelers die al een speelstijl hebben ontwikkeld en iets gespecialiseerder nodig hebben.

Deze prijscategorieën moeten natuurlijk niet te strikt opgenomen worden, en je probeert best de racket eens vast te nemen in de winkel en ermee te zwaaien (zonder ergens tegen te slagen). Als je rackets wil testen, neem je bij voorkeur besnaarde rackets om een goed idee te krijgen van het gewicht (de besnaring heeft een niet verwaarloosbaar gewicht).